Do Vánoc zbývají pouhé dva týdny, a tak je na čase, pustit se do vánočního pečení. Vánoční cukroví neodmyslitelně patří na sváteční stůl a k adventní náladě. Mlsat ale můžete i zdravěji, bez výčitek či pálení žáhy. Stačí si klasické recepty lehce poupravit a použít kvalitní suroviny.
Cukr – na ten bílý rovnou zapomeňte, vyměňte ho za třtinový anebo pokud to recept dovolí, použijte med či agávový, nebo jiný rostlinný sirup.
Pokud chcete cukroví nutně obalovat v moučkovém cukru (například vanilkové rohlíčky), můžete namísto něj použít moučkový třtinový cukr anebo pokud jde jen o zdobný efekt, jako například jemnou rýžovou mouku, do které můžete přidat pravou vanilku na chuť.
Lacinou bílou mouku vyměňte za celozrnnou nebo ještě lépe za mouku ořechovou či rýžovou. Tak bude cukroví nejen zdravější ale i bezlepkové.
A základem dobrého výsledku je kvalita surovin – nešetřete, však se peče jednou za rok! Kupte kvalitní mouku, pravou čokoládu s vysokým obsahem kakaa, vajíčka v bio kvalitě, pravý vanilkový lusk a namísto klasického másla zkuste přepuštěné s nulovým obsahem laktózy a skvělou chutí anebo vyzkoušejte másla ořechová.
Příprava: 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10-15 minut
Ze všech surovin o pokojové teplotě vypracujte těsto, které nechte minimálně hodinu odležet v lednici zabalené v potravinářské folii. Poté vyválejte a tvořte tvary a pečte v rozpálené troubě na 170 stupňů cca 8 min, ale hlídejte dobu pečení podle barvy.
Obdoba našich perníčků, to jsou holandské voňavé sušenky Spekulatius. Základem je ona magická kořenící směs Spekulatius, kterou můžete koupit, nebo si jí také vyrobit:
Základem je po čajové lžičce jemně namletý: kardamom, skořice a hřebíček a po špetce přidaný mletý anýz, strouhaný muškátový ořech, sušený zázvor, nové koření a bílý pepř.
Recept i krásný váleček na tradiční zdobení těchto sušenek z celozrnné mouky a mletých mandlí najdete zde: Spekulatius
Foto: www.kitchenette.cz