Vnější propečená vrstva se nazývá kůrka, vnitřní měkká hmota střídka. Ano, řeč je o chlebu, vítejte ve světě mnoha pokusů a omylů, nejste v tom sami. Mnozí z nás se už nějakou dobu pokoušejí dosáhnout ideálu, upéct si svůj vlastní voňavý, křupavý chléb, který, zabalený v utěrce po babičce, vydrží jako čerstvý i celý týden. Je upéct dobrý domácí chléb opravdu tak snadné? Jak se to vezme.
Jako téměř u všeho, výstup závisí na vstupu. Tedy jaké máte suroviny, ve smyslu jaká je jejich kvalita, takový získáte výsledek. Proto se rozhodně vyplatí investovat do dobré mouky a kvalitního droždí nebo kvásku. Investujete také do svého zdraví, protože kvasnice jsou zdrojem mnoha vitamínů a minerálů včetně dnes tak skloňovaných betaglukanů.
Glukany obecně jsou přírodní polymery glukózy, které se vyskytují jako základní součást buněčných stěn některých hub, kvasinek, mořských řas či obilí. Pro člověka nejpřínosnějšími jsou ty, jejichž základní řetězec je tvořený z molekul glukózy spojených v pozici 1,3 a postranních glukózových řetězců připojených v pozici 1,6. Tyto glukany obecně označujeme jako betaglukany.
Betaglukany v doplňcích stravy jsou nejčastěji získávány buď z hlívy ústřičné nebo pekařských či pivovarských kvasnic (Saccharomyces cerevisiae). Výrazně významnější, než samotný původ betaglukanu je způsob jeho zpracování, a především výsledná čistota produktu. U kvalitních doplňků stravy není čistota betaglukanu nižší než 70 %. V doplňcích stravy jsou betaglukany nejčastěji slučovány s vitaminy D a C, které podporují správnou funkci imunitního systému.
Proč ne, doba přeje hrdinům a odvaha se cení i v kuchyni. Ale přesto, nechcete nejprve zkusit svůj první chléb upéct z dobrého droždí? Dá se už běžně koupit i kvalitní sušené, a výsledek je víc než příznivý. Chceme tím říci, že kváskový chléb je na vrcholu oné pomyslné pyramidy pečení, a vy ten vrchol určitě jednou dobydete, ale co takhle nejprve zkusit zdolat stupně, bez kterých se na vrchol dostat nedá?
A když jsme u těch paralel a příměrů, víte že chléb v Egyptě se pekl už před téměř 5 000 lety a prvním chlebům vytvořeným dávnými lovci a sběrači je už 14 000 let? A věřte nevěřte nikomu v historii pečení chleba se hned napoprvé nepovedl dokonalý kváskový chléb jako ze žurnálu. Tak si uvažte zástěru a nachystejte suroviny, a velkou dávku odhodlání a trpělivosti. A nedejte se odradit, pokud váš první domácí chléb dopadne spíše jako placka dávných kočovníků než jako pecen mistra pekaře.
Nakonec, taková placka jménem focaccia by o své slávě mohla vyprávět romány. Tento lahodný placatý italský chléb je příkladem, že i z mála, samozřejmě za použití prvotřídních surovin, může celkem snadno vzniknout oblíbené a vychvalované mistrovské dílo plné chutí a kulinářského zážitku.
O tom ví ostatně své i Francouzi, kteří po celém světě proslavili svoji bagetu. Další typický národní pečivo je pita chléb, chlebová placka, která má své nezastupitelné místo v izraelské a arabské kuchyni. Prostě každý národ má chléb, na který je hrdý a který sje pro tu kterou zemi typický.
My v Čechách a na Moravě uctíváme chléb v podobě typického kulatého pecnu, možná že ho máme v kolektivní mysli českého národa vžitý i jako dokonalý vonící chléb z nespočetných pohádek a příběhů, kde chléb hraje jednu z ústředních rolí jako symbol poctivé práce, síly, zemitosti, moudrosti, nasycení i odměny.
Moderní doba přeje moderním přípravám pokrmů, a je to tak dobře. A my tak už nemusíme chléb vkládat do obrovských pecí na speciální dřevěné lopatě. Dokonce ho už ani nemusíme ručně zadělávat, kdo má doma pomocníka kuchyňského robota, má pečení svého vlastního chleba velmi usnadněné.
A co teprve domácí pekárny: koupíte si chlebovou směs, vložíte vše dle návodu do příslušné nádoby a pak už jen stisknete čudlík. OK, proč ne. Rozhodně nic proti domácím pekárnám, které všechnu práci udělají za vás, ale přece jen, k pečení chleba můžeme přistoupit i trochu jinak. Jako k rituálu.
Do mísy prosejete dobrou mouku, přidáte další suroviny podle receptu, kterých je nepřeberné množství, dodržíte přesný postup a pak po vzejití kvásku mícháte a hnětete, vkládáte do svého výtvoru energii a očekávání, radost z práce při tvoření svého vlastního chleba.
Pekárna udělá toto všechno za vás, a proč ne, ušetřit někdy čas je důležité, ale zkuste si upéct chléb vlastníma rukama. Nebudete litovat, i když váš chléb třeba nebude na první pokus tak dokonalý, jak jste si představovali. Nevadí, příště to bude lepší, a vy krůček po krůčku zdoláte svou pyramidu pečení vlastního domácího chleba.
Recepty hledejte v kuchařce, na webu nebo jako video recepty na youtube – je jich nepřeberné množství. Za nás doporučujeme například přebornici v pečení chleba, foodblogerku Julianu Fischerovou nebo pana Cuketku.
Tak hodně štěstí a dobrou chuť! Napište nám o svých prvních pokusech při pečení domácího chleba i o tom, čeho jste v pečení svého vlastního chleba už dosáhli, vaše příběhy s dobrým koncem se stanou nejlepší motivací pro naše čtenářky a čtenáře, kteří na svůj první domácí chléb stále hledají odvahu.